Crònica de l’homenatge a Mossèn Dalmau

posted in: Sin categoría | 0

img_20161106_131336El diumenge 6 de novembre de 2016 s’ha celebrat al Santuari de l’Ecologia del Castell de Gallifa el 90 aniversari de mossèn Dalmau. Unes tres-centes persones l’han acompanyat en la commemoració d’una llarga vida al servei de l’Església i Catalunya. Tot i que mossèn Dalmau –avui rector emèrit de Gallifa– ha arribat procedent de l’hospital a conseqüència d’uns problemes de salut, ha mostrat la seva energia, alegria i emoció de veure tanta gent congregada a l’entorn d’una de les seves obres més estimades, el Santuari de l’Ecologia del Castell de Gallifa. L’acte l’ha obert el periodista i escriptor Xavier Garcia, que ha glossat la projecció que ha tingut el mossèn en la vida religiosa, política i social de Catalunya i també en els moviments de pau i protesta a Europa.

A continuació s’han llegit fragments de llibres de mossèn Dalmau: Distensions cristiano-marxistes (1967), La fe, a debat (1971), Catalunya i l’Església en el banquet dels acusats (el TOP a porta tancada) (1980), i finalment Catalunya segrestada (1993). Les lectures s’han intercalat amb cançons com El cant del poble (lletra de Josep M. de Segarra i música d’Anselm Clavé i Amadeu Vives), i Pregària (en la versió de Josep M. Espinàs sobre lletra de Francis Jammes i música de Georges Brassens). Finalment el públic ha participat en una VENTADA, a l’estil de les onades del camp del Barça, al ritme de la cançó de Lluís Llach Viatge a Ítaca.

La celebració ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el diputat de Junts pel Sí, Germà Bel; el director general d’Afers Religiosos, de la Generalitat, Enric Vendrell; l’alcalde de Sant Feliu de Codines, Pere Pladevall; l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i la seva esposa Marta; l’activista per la pau Arcadi Oliveres; el director de teatre Ignasi Roda; el rector de Sant Feliu de Codines, mossèn Martín, nomenat també rector de la parròquia de Gallifa; l’escriptor Josep Poca; l’actor Pep Parés; el primer objector de consciència del servei militar per motius polítics durant el franquisme, Pepe Beunza; l’editor Josep M. Orteu, entre moltes altres personalitats.

En un replà del bosc, dessota l’absis de l’església, s’ha inaugurat una escultura de ferro, de Jaume Rodri i l’escultor Josep Plandiura, que té dos missatges principals tallats en el metall: en primer pla, la inscripció “a Mn. Dalmau. La llibertat la seva gran aventura”, i al fons l’estelada. Després dels parlaments de l’escultor Jaume Rodri i del conseller de Territori i  Sostenibilitat, Josep Rull, els assistents han cantat Els Segadors, himne nacional de Catalunya.

En un lloc destacat del programa de l’homenatge hi ha una frase que sintetitza el culte a la naturalesa i el valor arquitectònic, religiós i cultural d’un santuari únic al món:

Benvinguts al Santuari de l’Ecologia, una de les obres de mossèn Dalmau que ha de perdurar com a patrimoni material i immaterial de la humanitat.

Podeu veure algunes de les fotografies a aquest enllaç.

(*) Article extret del blog personal d’Amàlia Bosch. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *