Reconeixement de Plantes Aromàtiques i Medicinals de l’Entorn 2017 per Ferran Obiols

posted in: Sin categoría | 1

Comença la temporada d’activitats al Santuari Ecològic! A partir d’aquest mes de maig i com cada any, tornarem a tenir l’oportunitat de reunir-nos i compartir l’entorn del Castell de Gallifa.

Aprofitant que arriba el bon temps, el diumenge 21 de maig l’encetarem amb una xerrada-taller d’Etnobotànica a càrrec de Ferran Obiols, en un entorn històric i natural privilegiat. Els assistents gaudiran d’una aproximació tan teòrica com pràctica d’Etnobotànica, centrada en el reconeixement de les plantes aromàtiques i herbes medicinals de l’entorn del Santuari Ecològic de Gallifa.

“El proper diumenge 21 de maig, sota la protecció de la Mare de Déu de l’Ecologia , tindrà lloc al Castell de Gallifa una matinal etnobotànica singular. Emulant l’experiència de l’any passat, d’emotiu record per tots aquells que hi vam assistir, es realitzarà una aproximació a la ciència etnobotànica, teòrica i pràctica a parts iguals, de la mà de Ferran Obiols Galí, antropòleg i llicenciat en filosofia. Tal com es va desenvolupar ara fa una any, l’activitat constarà de dos parts clarament diferenciades i íntimament relacionades.

Primerament, un cop fetes les presentacions pertinents, es procedirà a fer un cop d’ull a l’estat de la qüestió d’aquesta branca de la ciència als Països Catalans. Amb aquest objectiu al cap, ens emboscarem en l’apassionant món de l’etnobotànica: el seu remot naixement, posterior desenvolupament, així com possibles antecedents. També es realitzarà un repàs al seu impacte i benefici social, parant atenció en múltiples interrelacions amb d’altres ciències necessariament complementaries. Ens trobem davant d’una disciplina, hibrida i transdiciplinar com n’hi ha poques, situada en el punt de confluència entre les ciències naturals i les ciències socials, a l’àrea d’intersecció entre la botànica i l’antropologia. Precisament, per tot això, l’etnobotànica ha esdevingut paradigma d’allò que darrerament s’anomena una ciència ciutadana. En aquest sentit resulta vital la implicació de tot tipus de professionals i experts diferents, des de biòlegs, químics i farmacèutics, fins a historiadors, filòlegs i ecòlegs, entre molts d’altres, però també requerirà, indispensablement, una estreta col·laboració i activa participació del poble, de tots nosaltres.

A continuació realitzarem una volta de reconeixement etnobotànica pels entorns immediats del castell, a la recerca de diferents espècimens botànics. Serà moment de deposar la comunicació teòrica, per tal de posar en pràctica, entre totes les persones assistents, els principis i el funcionament de l’etnobotànica. Tots junts posarem en comú els nostres coneixements, records i vivències per tal de compartir sabers i quefers, tradicions i noves experiències. La ciència etnobotànica es molt jove i creix exponencialment, doncs cada dia som més els que posem fil a l’agulla, entreteixint a nivell local un entramat d’abast mundial” Ferran Obiols Galí.

  1. rosa maria

    Bona tarda,som un grup que volem venir i no sabem si es limitat el nombre de persones,una altre cosa,m’agradaria saber el preu per persona i que hem de portar,per comunicar quants serem,puc posar-me en contacte per mitjà d’aquest correu o bé per un altre mitjà?
    Salutacions.
    Rosa.

Leave a Reply