2019

Anunciem les activitats més destacades per aquest any 2019 al Santuari Ecològic! És el primer any des que Mn. Josep Dalmau ens va deixar, el 5 de setembre de 2018. Però el Patronat vol continuar i mantenir vius els principis fundacionals que va inspirar el mossèn: el cristianisme, l’ecologia i la catalanitat.

Mossèn Josep Dalmau va saber llegir els signes del temps precisament quan aquests eren tèrbols, en un món ple de desigualtats, que reclamaven iniciatives que donessin esperança i activessin l’esperit de concòrdia creant aquest Santuari. Per això l’equip de la Junta Directiva amb els altres membres del Patronat volem fer perviure el seu esperit de servei, el seu exemple i les seves iniciatives. Al mateix temps, obrir-nos a noves formes per posar-nos al dia, com ell hauria fet, i confiant sempre amb la vostra col·laboració.

 

Dissabte 28 de setembre 

Honorança a Mossèn Josep Dalmau

 

Dissabte 25 de maig 

Trobada d’Etnobotànica + Xerrada sobre ‘l’art de la pedra seca’ per Ferran Obiols
– Taller d’Etnobotànica centrat en les tres plantes majoritàries de l’entorn: farigola, romaní i espígol.
– Xerrada sobre l’art de la pedra seca, que ha passat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO i s’ha convertit en un element cabdal del patrimoni etnològic del món de la pagesia de Catalunya.

Dissabte 20 de juliol a la nit 

NIT DELS ESTELS: ‘Últims descobriments de l’univers’ per Albert Morral
Coincidit amb el 50è aniversari de l’arribada a la lluna, el 20 de juliol del 1969, conferència a càrrec d’Albert Morral, de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, amb observació amb telescopi del firmament (lluna, planetes, estels, constel·lacions, galàxies).

 

 

 

2018

32è Aplec Santuari Ecològic de Gallifa

 

Tercera Edició Nit de les Estrelles

 

Aquest any celebrarem la tercera edició de “LA NIT DE LES ESTRELLES”. Repetirem l’oportunitat d’apropar-nos a l’univers i les seves estrelles el dissabte 21 de juliol a les 9 del vespre.

Durant la vetllada, podrem gaudir de l’observació, amb diferents telescopis, de la Lluna, Venus, Júpiter, Saturn, Mart i algun objecte del cel profund. Ens guiarà durant aquesta observació nocturna el president de l’Associació Astronòmica de Torroja del Priorat, Jaume Oliver.

Us convidem a assitir-hi i gaudir d’una fresca nit d’estiu mentre contemplem les estrelles des de l’atalaia del Santuari, al bell mig de la naturalesa de Gallifa.

 

Estudi de les plantes Medicinals i Aromàtiques

Comença la temporada d’activitats al Santuari Ecològic! A partir d’aquest mes de maig i com cada any, tornarem a tenir l’oportunitat de reunir-nos i compartir l’entorn del Castell de Gallifa.

Aprofitant que arriba el bon temps, el diumenge 27 de maig l’encetarem amb una xerrada-taller d’Etnobotànica a càrrec de Ferran Obiols, en un entorn històric i natural privilegiat.

L’any passat, entre tots plegats, vam identificar una trentena llarguíssima d’espècies diferents, entre elles diverses orquídies silvestres, amb les quals vam elaborar un dossier etnobotànic. Aquest any volem exposar-vos aquest projecte, així com seguir fent prospecció. Us hi esperem delectosos de celebrar l’adveniment de la primavera!

2017

31è Aplec al Santuari Ecològic del Castell de Gallifa

El diumenge 18 de juny del 2017 es celebrarà el 31è Aplec del Santuari Ecològic de Gallifa.

 

Taller d’Etnobotànica a càrrec de Ferran Obiols

 

El diumenge 21 es va fer el taller-xerrada de d’Etnobotànica al Santuari. Va ser un matinal esplèndid i molt engrescador. Els participants en el taller eren persones molt apassionades en el món de les plantes i, això acompanyat de l’expert en Etnobotànica Ferran Obiols, va fer que el taller resultés molt interessant. Arran d’aquesta trobada, es va decidir que es faria un estudi sobre les plantes de l’entorn del Santuari i que el publicaríem mensualment a la nostra pàgina web.

 

 

2016

Festa d’Homenatge a Mossèn Dalmau en el seu 90è aniversari

mossen-30

 

A partir de les 10:00 hores

S’obre el recinte i dos informadors inviten els assistents a gaudir de la celebració i a estampar la signatura damunt d’una senyera. La rúbrica constitueix un testimoni de presència i reafirmació de la fidelitat al país ial missatge evangèlic, així com el respecte a la natura i les persones, cadascú des de la seva consciència.

 

A les 11:00. A l’Auditori

El periodista i escriptor Xavier Garcia farà la presentació de l’acte, amb una glossa sobre la projecció que mossèn Dalmau ha tingut en la vida religiosa, política i social de Catalunya i també en els moviments de pau i protesta a Europa.

A continuació lectura de fragments de llibres dels quals és autor mossèn Dalmau. S’acompanyarà de cants dels antics cantaires de Sant Feliu de Codines, Gallifa, etc.

Així mateix es llegiran les adhesions i les paraules de record i sentiment de persones, entitats i institucions que volen tenir representació a l’acte.

Les lectures acabaran amb una expressió d’alegria i esperança del públic assistent, al ritme de la cançó Viatge a Ítaca, de Lluís Llach.

 

A les 12:00. Al mateix lloc

Petit refrigeri amb coca i mistela.

 

A les 12:30. Dalt la placeta de l’església

Inauguració de l’escultura que Jaume Rodri i Josep Plandiura han plantat al Santuari de l’Ecologia, perquè creixi en honor i glòria de mossèn Dalmau i del clam internacional que el planeta és la nostra casa i n’hem de tenir cura.

Parlaran: Jaume Rodri (escultor) i un representant del Parlament de Catalunya.

Es cantaran els Goigs de la Mare de Déu del Castell de Gallifa, protectora dels boscos, els rius i l’ecologia tota del Països Catalans. En són autors Jesús Prujà, de la lletra, i mossèn Dalmau, de la música (1985).

I s’acabarà cantant Els Segadors, himne nacional de Catalunya.

 

Benvinguts doncs al Santuari de l’Ecologia, una de les obres de mossèn Dalmau que ha de perdurar com a patrimoni material i immaterial de la humanitat.

 

 

 

Nit Estrelles 2016

Últims descobriments de l’Univers: 
Estem vivint una època de grans descobriments científics i l’astronomia n’és un clar exponent. En el nostre propi Sistema Solar acabem de visitar Plutó, i encara no sabem quants planetes hi ha perquè potser estem a punt de descobrir-ne un de nou. Fora del Sistema Solar, al voltant d’altres estrelles, ja hem descobert més de 2.000 planetes, uns trenta dels quals s’assemblen molt a la Terra. Si encara anem més enllà, acabem de detectar la unió de dos forats negres que han fet tremolar l’espai… (A. Morral, President Agrupació Astronòmica Sabadell). 

 

Programa de Mà Final Aplec_1 Programa de Mà Final Aplec_2

Visualitza el programa Aplec 2016 PDF

Poster _ 30e Aplec WEB

Cartell_Ecologia_Herbes_FINAL10

 

2015

 

poster aplec 2015 - copia

01_BQ

02_BQ

Nit_estrelles_A3  sollum

flyers_gallifa