Aplec

Cada any, el primer diumenge de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, es fa l’Aplec del Santuari Ecològic, amb assistència d’unes cinc-centes persones. S’hi celebra una missa pregària sobre el món, presidida per Mossèn Dalmau. Un ecologista reconegut fa una crida o elogi a la naturalesa i també es fa un homenatge a una personalitat, ja traspassada a l’altra dimensió del viure, reconeguda dins el nostre país, Catalunya, i se li dedica un arbre (Joan Miró, Llorens Artigas, etc.) o bé un altre símbol visible, com una llàntia encesa de record perenne. Així mateix, també es promou la cultura catalana amb diverses actuacions de ball de gitanes, havaneres, sardanes, ballets folklòrics, corals, etc. I, com a fi de festa, un arròs per a tothom.

 

So i llum 

L’espectacle “So i Llum” és un espectacle únic a Catalunya que es du a terme durant les nits de l’estiu al Santuari. Es tracte d’un espectacle en el que, a través de música, llums de colors i projeccions audiovisuals, s’explica el pretext d’aquest santuari.

La primera part transmet el Missatge del Santuari Ecològic “A la recerca de la Naturalesa profunda”, seguit del “Poema de la Mare de Déu de l’Ecologia”, l’odissea poètica de l’escriptor Joan Argenté i finalitza amb “La Paradoxa de la Naturalesa”. L’espectacle es celebra des de 2005.

Concerts, teatre i dansa i conferències

Al Santuari s’hi ha celebrat molts concerts, actuacions de teatre o conferències varies sobre ecologia, política i religió. Entre alguns dels grups que han actuat a l’amfiteatre que presideix l’espai amb l’ermita de fons son l’Orquestra Simfònica del Vallès, La Vella Dixieland, la Polifònica de Puig-reig, grups de Gospel de diferents municipis de Catalunya o corals diverses de pobles veïns.

 

Sopars medievals

sopar medieval_5En honor al passat medieval del Santuari, durant molts anys s’ha celebrat al castell un sopar medieval, en el que s’oferia als assistents un menú inspirat en els tradicionals sopars de l’època en el que era imprescindible anar guarnit segons els patrons Medieval. La vetllada es combina amb actuacions diverses, com ara de grups de música, ball o bé espectacles de joglars que reciten romanços. Així mateix, cada edició compta amb un convidat d’honor que parla històricament d’algun dels temes de l’època per apropar l’Edat Medieval als assistents. Oriol Junqueres, Josep Pladevall, Xavier Escura, Pere Català Roca o Ramón Viñals van ser alguns dels convidats d’honor. També es nomenen anualment “Senyors del Castell”, persones que s’han distingit especialment pels seus treballes en el Santuari, com Marta Gómez i Àlex Munné, Carme Bosch i Agustí Castellví o Teresa Cot i Toni Verdaguer.

Trobades

foto treballs grup PatronatEl santuari acull trobades d’escoltes, escoles, visites en grup, etc i ofereix la possibilitat de fer visites guiades.