Entronitzacio Mare de Deu
Entrontizació de la Mare de Déu

El Santuari va esdevenir un lloc de visita i trobada dels habitants del Vallès i comarques veïnes, així com de la capital de Catalunya, moguts per la simpatia que provoca el nom (Ecologia) i també per l’encant de l’entorn d’espesses boscúries, turons i muntanyes (Sant Llorenç del Munt, Sant Sadurní, El Farell, etc.).

El 13 de juliol de 1986 va ser la inauguració oficial amb l’entronització de la nova imatge. Així doncs, es va convertir en el Primer Santuari del Món dedicat a l’Ecologia. Va venir a oficiar la missa el Vicari General del Bisbat de Vic, Mn. Fèlix Guàrdia, i hi van assistir diverses autoritats de la Generalitat de Catalunya, amb una gran munió de gent.

Aplec - Dinar 2
Dinar d’un aplec

 

La feina posterior de bastir el Santuari Ecològic va ser tan àrdua com entusiasta. Un bon grapat d’amics van començar a tirar endavant i completar aquest Santuari Natural. I d’aquí va sorgir l’associació Patronat del Santuari Ecològic del Castell de Gallifa, que compartia un pensament comú i procurava fomentar i crear activitats per donar l’ús ideat de l’espai. Entre les primeres activitats que es van dur a terme va ser un aplec anual durant el Dia Internacional de l’Ecologia.

Aplec - Arros 2
Arrossada popular

 

Gràcies a aquesta nova dimensió del Santuari Ecològic, avui és possible que molta gent visiti aquest indret “natural” i pugui contemplar les muralles de l’antic castell, la porta, la torre de defensa, les espitlleres, i la resta de ruïnes posades al descobert, tot de passada, per fer més practicable, habitable i còmode, tant el recinte com l’entorn.

 

Consciència Ecològica de l’espai

Durant la reconstrucció de l’espai, es va posar una cura especial per disposar de la figura d’un ermità que vetllés per els serveis, l’entorn i, sobretot, per acollir i explicar el sentit del Santuari. A més, es va realitzar un audiovisual que presenta el moviment ecològic que es pot veure a la planta superior de l’ermita. D’aquesta manera, es va convertir en un punt de trobada per fomentar el respecte cap a l’entorn i que utilitzava l’espai sagrat com un indret per reflexionar, debatre o celebrar l’ecologia.

Així mateix, també s’hi va dur la llum, es va canalitzar i retenir l’aigua a la bassa del peixos amb el sortidor, es va recuperar la cisterna del segle XI, amb 14.000 litres de capacitat, i es van adequar espais pels serveis higiènics i diferents miradors al recinte. Una de les últimes incorporacions ha estat una petita xarxa de llums solars escampada pel recinte.

Entorn Santuari Gran-6172